(GEDRAGS)PROBLEMEN OPLOSSEN

EEN PROBLEEM IS MEESTAL SNEL OP TE LOSSEN WANNEER WE HET GEDRAG VAN HET PAARD BEGRIJPEN EN HET PAARD DE JUISTE TRAINING AAN KUNNEN BIEDEN.

Mijn paard heeft een gedragsprobleem. Dat klinkt best heftig en toch komt het ongemerkt vaker voor dan we zouden willen. Paarden laten soms afwijkend gedrag zien. Soms is dat ook helemaal niet zo erg en vinden het eigenlijk al heel normaal. Het paard deed altijd al zo en het is niet gevaarlijk. We gaan het gedrag uit de weg te gaan en werken er succesvol omheen. In enkele gevallen levert het gedrag van een paard wel direct gevaar op. In die situaties kan PAARDENMENSEN je helpen.

Een paard dat bijt, zich niet (overal) aan wil laten raken, het erf niet meer af wil, zich lostrekt of niet meer wil laten vangen, overal van schrikt, bang is van de dierenarts, water of bijvoorbeeld vliegenspray. Een paard dat aanvalt, singeldwang heeft, niet gelongeerd kan worden of waar je niet veilig op en af kunt stappen. We kennen er denk ik allemaal wel één of twee. Het zijn maar enkele voorbeelden van veel voorkomende problemen.

Doordat paarden ontzettend dienstbaar zijn en een enorm aanpassingsvermogen hebben, kunnen we ontzettend veel met ze doen. Vanuit het natuurlijke instinct van een paard is het echter maar de vraag of wat wij van onze paarden vragen wel zo ‘gewoon’ is. Een gedragsprobleem of ongewenst gedrag berust dus vaak op (wederzijds) onbegrip.

Paarden zijn anders dan mensen. Ze zijn dus zelden gewoon eigenwijs of willen hun zin hebben. Een paard heeft altijd een reden voor zijn gedrag. Juist bij het vinden van die reden, ligt de sleutel voor het oplossen van het gedragsprobleem. Hoe zorg je ervoor dat het paard zich weer op zijn gemak voelt en niet meer het gevoel heeft te moeten vechten of vluchten. Een probleem is meestal snel op te lossen wanneer we het gedrag van het paard begrijpen en het paard de juiste training aan kunnen bieden. Uiteraard bespreken we ook hoe het probleem in de toekomst voorkomen kan worden. Respect, rust, leiderschap, duidelijke (non verbale) communicatie, contact met het paard en timing staan in de training centraal.

Kan ik je ergens bij helpen of heb je vragen? Neem dan gerust contact met me op.